Bodorfa

 - Csendes, hívogató vidék a Kígyós patak partján -

A Kígyós-patak jobb parti vizenyős árterületének északi peremén, Káptalanfa és Nemeshany között alakult ki a település. A középkorban kisnemesi falu, az akkor Sárosnak nevezett, mai Kígyós patak mentén. Elnevezését a falu egykori jelentős nemesi családjáról, a Bodor családról kaphatta. Mára rengeteget változott és formálódott az egykori falukép. 1930-ban csupán 12 ház volt téglából, illetve kőből építve, tetőfedésük nagy részben zsuppfedeles volt. A régi házakat korszerűsítették, és 1945 után több mint 25 új házat építettek. 1988-ban a régi iskolakápolnából templomot alakítottak ki, majd 1991-ben a templom mellé emlékművet emeltek a község hősi halottainak tiszteletére. Szintén ebben az évben készült el az a Mária szobor is, amelyet a hősi emlékmű mellett helyeztek el. 1992-ben a művelődési ház mellé emeltek egy épületegyüttest, amelyben orvosi rendelőt, szolgálati lakást és polgármesteri irodát alakítottak ki.

Határában (a Nemeshanyt – Káptalanfával összekötő út mellett) áll a Koplalós csárda, amelynek homlokzatán beépített kőlapon az 1845-ös évszám olvasható

A falu közepén látható szobrot a falu névadójának, Bodor Imrének emlékére állíttatta az Önkormányzat.

Bodorfa egyutcás faluképét máig megőrizte, meghitt, csendes, nyugodt lakóhely, kellemes pihenési lehetőséget kínál a falusi turizmus kedvelőinek.