Nemeshany

Egykor a malmairól híres település, Sümeg kistérségéhez tartozik. Hany neve nemesi névben már 1230-ban előfordul.  Magát a falut 1338-ban említik Hony néven.

Nemeshany turisztikai szempontból kiváló adottságokkal rendelkezik, szorosan kapcsolódik a barokk műemlékekben gazdag Sümeg városhoz. Sümeg és a Somló közelsége, valamint a Sárosfői halastavak környékének természetvédelmi területe, a gyepükajáni Csonkatorony közelsége kitűnő kirándulási lehetőséget biztosítanak az ide látogató vendégeknek akár gyalogosan, biciklivel vagy lóháton. Sümeg irányából a faluba érkezve az út jobb oldalán található a Közbirtokossági malom, ami a kor egyik legkorszerűbb malma volt, mely turbinával működött. Szemben áll a Koplalói csárda, mely a Sümeg felé haladó búcsújáró zarándokok első szállása volt, ahol enni nem kaptak csak inni – innen van a megnevezés is.

A nemeshanyi varrt csipke a térség értékes kézműves értéke, mely a Faluházban állandó kiállításon megtekinthető. A falu közepén teljesen felújítva áll a Csizmadia vízimalom, korabeli gépekkel, berendezési tárgyakkal felszerelve, amely egész éven át látogatható. A településnek jól működő testvérvárosi kapcsolata van a Nemes-előtagú településekkel.

Nemeshany látnivalói, színes programjai, természeti környezete rendkívül alkalmassá teszi a települést a szabadidő kellemes eltöltésére.

Turisztikai ajánló (PDF)