Zalagyömörő

Zalagyömörő Sümeg vonzáskörzetében, a város északnyugati szomszédjában lévő, a Balaton térségét Sopronnal összekötő 84-es főút mentén elhelyezkedő község. Belterületén csak a 7329-es út húzódik végig.

Sümeg szomszédságában, dombhátra telepedett község. Írott forrásmunkákban legkorábban 1432-ben említik, az 1600-as évek elejéig Kis-, és Nagygyömörőből áll a település. Ez időtáj olvadt eggyé a két település. A középkorban túlnyomó részben a róla elnevezett Gyömörei nemzetség tagjai birtokolják, őket vezetik különböző címeken ismételten birtokban. A település egy részét a 15. századig Ukkgyömörőnek hívták. Gyömörő a középkortól nemesi falu, hozzá tartozott a Tarányi Ferenc tulajdonát képező Nyírlak-puszta. A község plébániája 1788-tól létezik. A falu templomát 1750-ben kezdték építeni barokk stílusban, a Szentkereszt megtalálásának ünnepére van szentelve. Zalagyömörő testvértelepülése 1993 óta a felvidéki Szilas község, valamint 1998 óta az erdélyi Deményháza.

A település szélén található Gondolat tó, melyet 2005-ben újítottak fel. A tó és a szabadidőpark kedvelt pihenőhely, minden évben a település rendezvényeinek helyéül szolgál. A falu évente megismétlődő rendezvényeivel búcsú, falunap, szüreti felvonulás, gyökeres találkozó őrzi hagyományait.