Levendula udvar - Családi nap Sümegen

2019. május, 11. 10.00-19.00 óra között került megrendezésre a Famulus Vidékfejlesztési Egyesület, Levendula udvar – családi nap Sümegen című rendezvénye a Kisfaludy Sándor Emlékházban (Sümeg, Kisfaludy tér 2.)

A rendezvényen A Vidék Minősége Védjeggyel ellátott termékeket lehetett kóstolni; Bella Manufaktúra citromfű és rozmaring szörpjeit, Egly Birtok mentaszörpjét és a Lovas és Bakos méhészet mézeit és Sümegtej sajtokat.
A kóstoló programok mellett, Tóth Péter agrármérnök, az Éltető Balaton-felvidékért Egyesület tagjának méhészeti előadása és a Nemeshanyi csipkés asszonyok - a Tonus Peregrinus Hagyományőrző Egyesület és a Nemeshanyért Egyesület együttműködéséval - csipkebemutatója és kiállítása színesítette a délelőttöt.
A programot népszerűsítette a Famulus Egyesület és Aktív Nagyik önkéntes vállalásával megszervezett lángos sütés. A helyben sütött lángost helyi termék tejföllel és sajttal lehetett fogyasztani.
 
12-14 óráig átalakult az Emlékház udvara. A kóstoló helyszín családi udvarrá volt.
 
14 órától nyitott a Levendula udvar várta a családokat.
Az alkotni, ügyeskedni vágyó családok szívesen vettek részt a hangulatos Levendula alkotóműhelybe. A Levendula udvar kiváló alkalom volt arra, hogy családok együtt alkossanak, generációk együttműködjenek, kipróbáljanak népi mesterségeket egy játéksziget keretében. Interaktív foglakozásokon megismerhették a picik a kenyér útját, a kukorica felhasználását, a tanyasi állatokat. Autentikus babakonyha, babaház várta a kislányokat. A játékszigeten ügyességi-, mozgásos fa- és vesszőjátékokat, célba dobó- és egyensúlyozó játékokat, kavicsjátszót próbálhattak a kicsik és nagyok a gyönyörű napsütéses időben.
Kézműves foglakozások keretében helyi alkotók bevonásával természetes anyagokból tavaszi hangulatú lakás- és ablakdíszeket, ajtókopogtatókat, tavaszi madárkákat, textil tulipánokat lehetett készíteni.

A rendezvény az Éltető Balaton-felvidékért Egyesület "Együttműködéseket segítő rendezvények támogatása" ( VP6-19.2.1.-28-4-17) című LEADER pályázati programján belül került megvalósításra.