Bazsi

Bazsi

Bazsi a Marcal forrásvidék déli határán fekszik, Hévíztől 20 km-re, a Balatontól 23 km-re. Nyugaton Sümegcsehi, délen Zalaszántó, keleten Sümegprága, északkeleten Sümeg a határos település.

Bazsi község területe természetföldrajzilag a Bakony délnyugati részéhez tartozik, melybe észak-északkelet felől a Marcal medence lapálya nyúlik be. Délről, délnyugatról 200-250 m tengerszint feletti magasságú dombok, a Keszthelyi-hegység bazalthegyeinek erdős nyúlványai koszorúzzák (Kovácsi-hegy, Tátika-hegyvonulat).

A falu szülötte Simon István költő, akit halála után is tisztel a Szülőföld – ennek jegyében minden évben az ő emlékezetére Emléknapot rendeznek a költő születésének napja (szeptember 16.) körüli időszakban. Szülőháza 1983 óta Emlékmúzeum, mellette kapott helyet egy paraszti eszközöket bemutató kiállítás is.

 A települést Zalaszántó irányában elhagyva, a dombtetőn egy emléktábla hívja fel a figyelmet arra, hogy a nagy költő, Berzsenyi Dániel e helyről tekintett vissza szülőföldjére, mikor Niklára költözött, s itt írta a Búcsúzás Kemenesaljától című költeményét.

A település jellegzetes növénye az őshonos szelíd (étkezési) gesztenye, amelynek kupacsos termése szimbólum lett. Bazsi jelképeinek megalkotásában – az elbizonytalanodott jelen átugrásával – címere a település szellemiségét és a gesztenyefa szívós megújuló képességét fejezi ki. A táj, az élővilág a klíma és az épített örökség együttesen adja a Pannon jelleget.

Itt működik a Bazsalma Vidékfejlesztési Egyesület. Tagjai a település önkormányzatával karöltve elhatározták az almatermesztés hagyományainak újjáélesztését.

Főbb látnivalók: Nagyboldogasszony Római Katolikus Templom, Simon István Emlékház, Berzsenyi Tábla és Emlékhely

Turisztikai ajánló (PDF)