Gyepükaján

Gyepükaján település Veszprém megyében. Sümeg járáshoz tartozik,Sümegtől északkeletre, Devecsertől délnyugatra helyezkedik el. Legközelebbi szomszédjai Káptalanfa és Csabrendek. A kisközség a Bakony hegység nyugati vonulatán, a Melegvíz patak partján fekszik. A falu csendes, a környék gazdag növény és állatvilágával, tiszta levegőjével kellemes kirándulási lehetőséget kínál egy bakonyi túrához.

Gyepükaján az egykor különálló Gyepű és Kajánföldje települések 1894-es egyesítésével jött létre. A település és környéke az itt talált sírkőmaradványokból következtethetően már a római korban lakott hely volt. A településtől 2 km-re a XIII. században Nagykeszi helység Árpád-kori templomának maradványai találhatók. Tornya védelmi jellegű, földszintje ablaktalan, a felsőbb emeleteken lőrés-ablakokkal látták el. Védelmi jellegre mutat az is, hogy a hajó és a torony közötti átjárás a földszinten hiányzik. A toronyba a kegyúri karzatról, az első emeletről lehet bejutni. A templom megközelítően kör alakú kerítőfalának nyomai ma is jól kivehetők. Átmérõje kb. 30 m. 

Gyepükajánban a gyermekeknek játszótér, a fiataloknak kispálya áll rendelkezésre, ahol mozgási, sportolási igényüket kielégíthetik. A már hagyománynak számító falunapot 1994 óta júniusban tartják, a faluegyesítés évfordulójának tiszteletére. Hasonlóan hagyományos az augusztus 20-i Szent István napi búcsú is.