Színjátszó Tábor

KISFALUDY SZÍNHÁZA – SZÍNJÁTSZÓ TÁBOR SÜMEGEN

2019 július 15-19 között megtelt Kisfaludy Sándor szülőháza, az irodalom és a színházművészet iránt érdeklődő gyerekekkel. Kiss György művészeti vezető által koordinált, Sümeg egyik kiemelkedő értékére épülő színjátszó tábor célja a települési értékek (épített és történelmi örökség) azon belül Kisfaludy Sándor, Himfy életének költészetének bemutatása, feldolgozása volt, egy kis színháztörténettel fűszerezve.  Az öt napos programon a táborozók megismerhették Kisfaludy életét, költészetét, bepillantást kaptak a bővérű, szabadszájú középkori komédiák, a vásári képmutogatós játék, a mozgásszínház és a klasszikus drámai színház világába, eszközeinek, formanyelvének rejtelmeibe.

Az Emlékházon kívül a gyerekek a Művelődési központ színháztermében, a nagyszínpadon is kipróbálhatták magukat, önállóan és társaikkal együtt. Beszédtechnikai, mozgásos és szituációs játékok, improvizáció, versek, mesék követték egymást a héten, minden sok sok nevetéssel, jókedvvel és komoly szakmaisággal.
Szerdán kirándulást szervezünk Badacsonyba. Nagyon fontosnak tartottuk azt, hogy Kisfaludy Sándor életét, költészetét közel hozzuk a gyerekek számára. Erre igazán hatékony eszköz volt az, hogy Kisfaludy szülőháza volt a táborhely, de izgalmas program volt az is, hogy elvonatoztunk Badacsonyba és megnéztünk olyan ikonikus helyeket, mint a Szegedy Róza-ház, Kisfaludy-ház, Rózsakő.

A kirándulás közben lehetőség volt megismerni azokat a helyeket, melyek fontos szerepet töltöttek be a Kisfaludy család életében, beszélgettünk Kisfaludy utazásairól, múzsáiról és Szegedy Róza iráni szerelméről, a badacsonyi híres szüretekről, versekről.
Az ebédet a Kisfaludy- ház, Balatoni panorámás teraszán fogyaszthattuk el, ami szintén élmény volt mindenki számára.
Az utolsó nap végére sikerült egy kamara előadást is létrehozni a szülők és testvérek örömére.
A tábor keretében napi egy főétkezést biztosítottunk a táborozók és kísérők számára a Kisfaludy Étteremben. A főétkezésen felül uzsonnával is készültünk. Egész nap helyi termék szörpöket ihattak, saját, személyre szóló kis üveg, szívószálas palackból, melyet a tábor végén haza is vihettek emlékbe, egy Kisfaludy bögrével, emléklappal és egy csoportfotóval együtt.
A napközis tábort együttműködő partnerei voltak:  Éltető Balaton-felvidékért Egyesület és a Kisfaludy Sándor Művelődési Központ, Könyvtár és Emlékház volt, de nagyon sok segítséget kaptunk a Bella Manufaktúrától, a Sarki ABC-től, a badacsonyi Kisfaludy-háztól és a Szegedy Róza háztól.

A tábor a TOP-5.3.1-16-VE1-2017-00011 „Helyi identitás és kohézió erősítése a Sümegi Járásban - Együttműködve a térségünk értékeiért” című pályázat keretén belül került megvalósításra.